Fűkasza vagy szegélynyíró? Leave a comment

Elsőre hasonló lehet a kettő – mi azonban véletlenül se keverjük őket össze, funkciójuk és a teherbírásuk egészen más. A szegélynyíró a fűnyíróval nehezen hozzáférhető helyeken történő nyírásra, igazításra alkalmas, hosszú ideig tartó munkavégzésre, gaz vágására semmiképpen sem. A szegélynyírók ugyan szintén damillal működnek, formájuk azonban többnyire hajlított, és motorteljesítményük – készülhetnek elektromos és benzinmotorral egyaránt – kisebb. Ezzel szemben fűkaszák szára egyenes, a meghajtást merev tengely viszi tovább az alsó dobhoz, így ezek már sokkal nagyobb teljesítményre képesek. A fűkasza jelenti a megoldást, ha magas füvet vagy szegélyt szeretne lenyírni, esetleg bozótos területet kell megtisztítania.

Szegélynyíró

Fűkasza

Fűkaszák és szegélynyírók a webáruházban

Válaszd ki a használatnak megfelelő minőségi Garden Master terméket és vásárold meg kedvező áron.

Elektromos fűkasza

Aki havonta egyszer-kétszer használja a fűkaszát, hogy otthona környezetét ápolja (szegélynyírás, magas fű lenyírása), elég, ha a hobbikategóriájú gépek között válogat, amik között talál akkumulátoros és elektromos fűkaszát is. Már a belépő szintű gépeknél is elérhető az automata damiladagoló és állítani lehet a vágásszélességet. Áruk körülbelül tízezer forintnál kezdődik.

Benzines fűkasza

Aki nagy területek rendben tartására szánja a fűkaszát, félprofi vagy ipari terméket válasszon, amely már benzines – kétütemű és négyütemű – változatban kapható. A két benzines fűkasza között nagy a különbség, mindegyiknek egyaránt megvannak az előnyei és a hátrányai. A kétüteműnek például jobb a vágásteljesítménye, cserébe megfelelő keverékkel működik csak. A négyüteműnél nem kell a keverékre figyelni, csendesebb, kevesebb a károsanyag-kibocsátása, viszont drága a karbantartása és nem bírja a folyamatosan magas fordulatszámot.

Fűkasza használata

A gépek összeszerelése nem bonyolult feladat, mindössze arra kell figyelni, hogy az elektromos fűkaszához legyen hosszabbítónk, az akkumulátoroshoz töltő, a benzineshez pedig olaj és benzin, hogy a gyártó által előírt keveréket el tudjuk készíteni. Ahány gyártó, annyi arányszám (pl. 50:1), amit fontos betartani. Ha kevés az olaj, nem kap elég kenést a gép, a kopóalkatrészeket cserélni kell; ha túl sok, úgy lefullad.

Damil befűzése

Ahogy a keveréknél, úgy a damil esetében is fontos, hogy a gép típusának megfelelőt vásároljunk. A kínálatban rengeteg változat létezik. Alakja alapján lehet kör vagy négyzet, amely – a felhasználási terület függvényében – eltérő átmérővel kapható. A kör alakú, kisebb átmérőjű damilok olcsóbbak, de gyengébbek is, a négyzet alakú drágább, viszont hatékonyabb, hiszen a kocka négy élével vágja a füvet. A damildob lehet automata adagolós vagy manuális, amikor mi magunk adagoljuk a damilt.

Kés felszerelése

A fűkaszák nemcsak damillal, de fűvágó lappal is működhetnek, és az irtásra váró növényzet határozza meg, hogy milyen típushoz kell nyúlnunk. A fűvágó lapot – mely lehet kettő-, négy- és nyolcélű – erős, magas, sűrű fűhöz ajánlják; a kettő-vagy háromélű bozótvágó kést gazos, bozótos, cserjés, nádas területek megtisztításához szokás választani; míg a hegyes vagy vésőfogazattal ellátott körfűrészlap a lágyabb faágakkal is felveszi a harcot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük